Babočka admirál

Babočka admirál
Co se v článku dozvíte? 🔍

Krásně vybarvená babočka admirál náleží mezi takzvané denní motýly. Je to rychlý a vytrvalý letec. Rozhodně patří k největším a nejpestřeji vybarveným motýlům mírného pásma severní polokoule.

Babočka admirál v kostce

✏️  Latinský názevVanessa atalanta
🌍  VýskytEvropa, severní Afrika, Severní Amerika
🌸  Potravanektar, rostlinné šťávy
🦋  Velikost v dospělosti55 – 64 mm
Babočka admirál – základní informace

Babočkovité motýly nalezneme snad po celém světě. Najdeme mezi nimi i několik opravdu věrných návštěvníků našich zahrádek. Kromě admirála k nim náleží i babočka kopřivová, síťkovaná, bodláková, osiková, paví oko a další babočkovití motýli.

Výskyt – zeměpisné rozšíření babočky

Od Azorských a Kanárských ostrovů přes severní Afriku a Evropu až po Malou Asii a Írán. V Severní Americe zasahuje na jihu do Guatemaly a na Haiti.

Ochrana druhu

Babočkovití, ale i jiný motýli, jsou v mnoha zemích ohroženi hlavně tím, že z polí a zahrádek zmizely jejich živné rostliny. U nás zatím najdou rumišť dostatek.

Vzhled babočky admirála

Vzhled babočky admirála
Vzhled babočky admirála
  1. Babočka admirál je rozšířena po celé střední Evropě. Podle typické kresby na křídlech ji lze vždy snadno rozpoznat. Když se babočky v průběhu května objeví, začnou samičky po jednom klást svá vajíčka na listy.
  2. Housenky se zavinují do listů, které jim slouží jako ochranná stříška. Okraje listů spojují hedvábnými vlákny, které si samy vyrábějí.
  3. Koncem léta a na podzim můžeme nalézt kukly babočky admirála visící hlavou dolů na stonku živné rostliny. Když se konečně vylíhne nový motýl, je již zima nablízku. Některé druhy baboček mohou u nás přezimovat, ale admirál odlétá na jih, protože by naši středoevropskou zimu nepřežil.

Babočka admirál – zajímavosti

  • Jméno admirál vzniklo překroucením francouzského slova „admirable„, což znamená „obdivuhodný„. Pochází z 18. století a motýl je dostal díky svým nádherným barvám. Angličané tuto babočku někdy nazývají „alder-mann“ (pan radní).
  • Babočka bodláková, Vanessa cardui, je nejhojnějším motýlem světa a také nejvíce rozšířeným druhem hmyzu (kromě mouchy).
  • Housenky babočky kopřivové a babočky paví oko se při ohrožení shlukují do obranného seskupení, kde každá housenka vztyčí přední část těla. Vznikne tak rozježená a na pohled nechutná masa, která nepřítele odradí od jeho úmyslů.
  • Přední pár nohou baboček je zkrácený, slouží k čištění a nemůže již sloužit k chůzi.
  • Během letu na jih vyvinou babočky rychlost kolem 8 až 15 ti kilometrů za hodinu.

Babočka admiral – vývoj

Samičky baboček kladou svá vajíčka na mnoho různých druhů živných rostlin. Babočka admirál vyhledává ke kladení nejčastěji listy kopřivy dvoudomé, někdy si také vybere bodlák. Každé vajíčko je jednotlivě přilepeno na svrchní stranu listu.

Když se pak vylíhne housenka, začne si vytvářet úkryt ze stočeného listu. Spojí jeho okraje hedvábným vláknem a přitáhne je k sobě, takže se ukryje před zraky nepřátel a může na listu nerušeně hodovat. Jakmile housenka vyroste, vydá se na určité místo na rostlině, nejčastěji na úpatí řapíku.

Babočka admirál housenka
Housenka babočky admirál

Zde zavěsí hlavou dolů, její pokožka praskne a housenka se změní v kuklu. Typickým znakem kukly babočky admirála jsou zlatě lesklé skvrny.

Kukla babočky admirál
Kukla babočky admirál

Jiné druhy baboček, zejména babočka kopřivová, paví oko a babočka síťkovaná, kladou svá vajíčka ve skupinách. Kukly dalších druhů baboček mají také své typické znaky: kukla babočky bílé C zavěšená na kopřivě vypadá jako uschlý list a její stříbřitá kresba napodobuje plíseň.

Housenky babočky kopřivové se zase často kuklí na povrchu skal a kukla zde barvou a tvarem splývá s okolím.

Babočka admirál potrava – čím se živí?

Většina babočkovitých motýlů se živí stejně jako babočka admirál převážně nektarem z květů jako vosy. Na jaře sají na jívách a na smetánce, později na kopřivách, bodlácích, sedmikráskách a některých zahradních rostlinách. Neodolatelná je pro ně buddleia.

Mimi zahrádky vyhledávají babočky divizny, břečťan a složnokvěté a okoličnaté rostliny, které ukrývají v jednotlivých kvítcích hojnost nektaru. Také jetel je jejich oblíbeným zdrojem potravy.

Babočka admirál si rovněž pochutná na šťávě z ovoce, především z padaného a lehce zkvašeného. O tuto pochoutku se obvykle musí dělit ještě s dalšími babočkami a vosami.

Všechny babočky mají vyvinut pozoruhodný chuťový orgán uložený na chodidlech. U babočky admirála je mimořádně citlivý: dokáže rozlišit čistou vodu od tak slabého cukerného roztoku, jaký je lidskými smysly naprosto nerozeznatelný.

Tah a přezimování

Přestože babočka admirál není na zahradách a úhorech ve střední Evropě vůbec vzácná, měli bychom ji vlastně považovat za hosta z evropské oblasti Středomoří. Na naše území zpravidla přilétá během května. Ihned po příletu začínají samičky klást vajíčka a během léta u nás vylíhnou až 2 generace admirálů.

Druhá generace zde zůstává zhruba do října. Znamená to tedy, že všichni admirálové, které u nás vidíme poletovat do začátku července, k nám přiletěli z jihu. Naopak motýli, kteří zde létají později, se většinou vylíhli už z letošních vajíček.

U části baboček admirálů i baboček bodlákových, které jsou také tažné, stěhovací instinkt chybí. Ačkoli nastává podzim, nechystají se odletět na jih do teplejších krajin. Místo toho se pokoušejí přezimovat v dutých stromech, škvírách zdí i na chráněných místech zahrad. Tito popletení motýli vydrží ale vzdorovat chladnému počasí jen krátkou dobu.

U nás existují ale i odolnější motýli, než jsou admirálové. Dospělé babočky paví oko, babočky kopřivové nebo bílé C například vzdorují středoevropské zimě docela úspěšně.

Pozorování v přírodě

Babočku admirál můžeme běžně sledovat na zahradách a na úhorech. Zejména koncem léta, kdy zdroje potravy ve volné přírodě již docházejí, se admirálové zaručeně objevují na každé zahrádce.

Babočka admirál v přírodě
Babočka admirál v přírodě

Zde najdou pozdě kvetoucí druhy květin bohaté na nektar a padané ovoce. Jestliže se někde v koutě zahrady rozmohou kopřivy, měli byste odolat pokušení jít je hned posekat. Můžete tak na ně přilákat admirály.

Od května začněte prohlížet lupou listy kopřiv, abyste zjistili, jestli na nich neobjevíte nadílku vajíček.

Ochrana před nepřáteli

Ostnitý vzhled je typický pro housenky baboček a většinu ptáků odradí od útoku. Jen na kukačky tato zastrašovací taktika neplatí. Také proti útokům vos a dravého dvoukřídlého hmyzu jsou ostny housenek málo účinné.

Protože babočky patří k poměrně dobrým letcům, nehrozí jim ve vzduchu od ptáků prakticky žádné nebezpečí. Když usednou, nápadné zbarvení většiny druhů zmizí, tj. jakmile motýl složí křídla k sobě.

Babočka admirál ovšem takové maskování nemá, i spodní strana křídel je kontrastně zbarvená. Skvrny zde působí jako tzv. rozkladné zbarvení.

❓Nejčastější dotazy – babočka admirál

  Jak dlouho žije motýl babočka admirál?

Žije 10 měsíců.

  Co jí babočka admirál?

Živí se nektarem z květů a šťávou z ovoce.

Literatura:
Encyklopedie zvířat, Pavel Auda, ISBN: CZ-P-60-10-04-0020

5/5 - (9 hodnocení)
Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat