mastomys-compressor

Chov mastomyší

Mastomyš, nebo také Krysa malá (Mastomys coucha), je africký hlodavec o velikosti mladého potkana. Je to super mazlíček pro děti, ale teraristé mastomyši znají spíše jako krmné hlodavce. Na rozdíl od laboratorních myší, mastomyši (při správné hygieně ubikace) nepáchnou, proto jsou vhodné i jako domácí mazlíčci.

Ubikace

Mastomyši lze chovat v běžných plastových boxech s víkem. Je nutné vytvořit dostatečně velký otvor kvůli odvětrávání. Zároveň je nutné zajistit, aby se hlodavci otvorem neprokousali. Snadným řešením je větrací otvor z vnitřní strany jej překrýt pevným centimetrovým pletivem. Pletivo bychom měli upevnit z vnitřní strany, neboť při vnějším upevnění hrozí, že se hlodavci prokoušou ven.

Velikost ubikace musíme přizpůsobit množství chovaných jedinců. Pro 1 až 3 zvířata postačí box s minimálními rozměry 35 x 30 x 15 cm. Zvířata v boxu se mohou začít mezi sebou napadat a je nutné zvířata oddělit.

V zájmovém chovu lze mastomyši chovat v kleci jako jiné hlodavce (křeček, osmák,…). Stále je však nutné zachovat minimální rozměry ubikace.

Chov více jedinců

Mastomyši jsou společenská zvířata a hodí se chovat více jedinců najednou. Ideální je chovná skupina 1 samec a 2 – 3 samice (v případě, že stojíte o mladé), nebo 2 – 3 samice. Samci se spolu snášejí málokdy a je lepší je v dospělosti chovat odděleně.

Potrava

Mastomyši jsou všežravci, jejich krmivo by mělo čas od času obsahovat i živočišnou složku a čerstvou zeleň. Základním krmivem bývá nejčastěji směs zrní pro hlodavce. Také je možno zkrmovat běžné potraviny jako různé ořechy (nesolené!), piškoty nebo tvrdé pečivo. V létě je dobré dávat 1x za několik dní myším čerstvou trávu (trávníkovou, příp. jetel, nebo pampelišky), ze které si hlodavci mimo jiné rádi staví hnízda ke spaní. Živočišnou složku lze nejsnadněji doplnit kočičími granulemi nebo sušenými gamarusy (krevety pro vodní želvy), moučnými červy nebo cvrčky. Můžete zkusit podávat vařené maso, vařené vejce nebo sýr.

Odchov mláďat

Mastomyši platí za nejplodnější savce na Zemi – samice může vrhnout klidně 20 mláďat každé 3 týdny, většinou je však úmrtnost novorozeňat vysoká.

Před porodem (březost lze dobře rozpoznat nejpozději 1-2 dny před porodem) je lepší samce od skupiny oddělit. Vrátit ho můžete až po odstavu prvního vrhu. Hrozí, že okamžitým nakrytím po porodu dojde k velké úmrtnosti mláďat v obou vrzích a k předčasnému úhynu samice.

Březí samice je dobré chovat pohromadě (pokud se snesou). Samice nakladou mláďata do společného hnízda a společně o ně budou pečovat. Matky hlodavců se o mláďata zpravidla velmi vzorně starají. U samic chovaných v páru (1 samec a pouze 1 samice) často dochází k problémům s prvním zabřeznutím a s vysokým úhynem mláďat po narození.

U mastomyší (i jiných hlodavců) je častým jevem mateřský kanibalismus. Za normálních okolností matka požírá jen mrtvá mláďata ve snaze je „uklidit“ z hnízda. Hnízdo je dobré kontrolovat (po odlákání samice např. na jídlo) a mrtvá mláďata z něj odklízet. Při nedostatku potravy, nebo při velkém stresu však matka může začít požírat i zdravé holátko.

Matka kojí mláďata minimálně 3 týdny, pokud mezitím nemá nový vrh, tak i déle. Nejpozději ve věku 4 týdnů se však doporučuje mláďata odstavit a umístit do jiného, samostatného boxu. Box by proto měl být dostatečně vysoký a s hladkými stěnami, aby se takto malá mláďata k pletivu nedostala.

Pohlavní dospělosti dozrávají ve věku 3 měsíců, takže odstávčata obojího pohlaví lze poměrně dlouhou dobu chovat pohromadě, aniž by došlo k rozmnožení.

Zajímavosti

aaaaa

Ze zákulisí hmyzí farmy

bearded-dragon-3273791_1920

Anglické názvy terarijních zvířat

gecko-2299365_1920 (1)

Teraristé na sociálních sítích

chameleon oko

Oči chameleona