Užovka obojková

Užovka obojková
Co se v článku dozvíte? 🔍

Užovka obojková není jedovatým hadem, je však velmi často zaměňována s jedovatou zmijí, a proto bývá nezodpovědnými lidmi zcela zbytečně usmrcována. Přitom lze oba tyto hady velmi snadno rozlišit, protože jejich kresby jsou úplně odlišné a navíc je užovka obojková téměř dvakrát tak velká jako zmije.

Užovka obojková v kostce

✏️  Latinský názevNatrix natrix
🌍  RozšířeníEvropa, Střední Asie
🐁  PotravaŽáby, obojživelníci, ryby, drobní savci
🐍  Pohlavní dospělostv 5. roce
🏞  Doba rozmnožováníkvěten – srpen
👶  Počet mláďat30 – 40
 📐  Velikost užovky50 – 200 cm
Užovka obojková – základní informace

Užovka obojková je sice velkým a silným hadem, ale pro člověka není nebezpečná. Nejčastěji se vyskytuje na březích rybníků, jezer a potoků.

Výskyt – zeměpisné rozšíření užovky

Užovka obojková je rozšířena od Pyrenejského poloostrova a jižní Anglie směrem na východ přes celou Evropu a Střední Asii až po Mongolsko a směrem na jih až po severozápadní pobřeží Afriky.

Ochrana druhu

Neustálý úbytek přirozeného prostředí užovky obojkové vede ke snižování jejích početních stavů. Dnes je mnohem vzácnější než dříve.

Užovka obojková – zajímavosti

  • Je jedním z ne mnoha hadů, jejichž výskyt zasahuje až k polárnímu kruhu. Žije v Alpách v nadmořských výškách přes 2200 metrů.
  • Ve střední a jižní Evropě je užovka obojková nejčastěji se vyskytujícím hadem.
  • Ve svém rozsáhlém areálu výskytu projevuje užovka obojková pozoruhodnou variabilitu. Objevuje se dokonce ve zcela černé formě.
  • Užovka obojková byla jednou pozorována, jak plavala v Biskajském zálivu ve vzdálenosti 40 kilometrů od pobřeží. Slaná mořská voda jí zcela viditelně nezpůsobovala žádnou újmu.
Užovka obojková černá varianta
Černá varianta užovky obojkové

Užovka obojková x Zmije obecná – rozdíly

Mnoho lidí si z neznalosti plete užovku obojkovou se zmijí obecnou. Oba tito hadi mohou být někdy podobní, ale užovka obojková má vždy výrazné žluté půlměsíčky vzadu po stranách hlavy, kulaté zorničky a nepravidelnou tmavou kresbu po těle.

U zmije tyto žluté znaky chybí, její zorničky jsou štěrbinovité a na hřbetě je patrná tmavá klikatá čára.

Jak poznat užovku od zmije

Jak poznat užovku od zmije
Zmije (vlevo) tmavá klikatá čára na hřbetě X užovka (vpravo) žluté půlměsíčky po stranách hlavy

Pozorování v přírodě

Užovka obojková je u nás poměrně hojně rozšířena. V době od května do září ji můžeme v přírodě spatřit, od října do dubna přečkává v úkrytu. Nejsnáze ji objevíme na zamokřených místech nebo poblíž vodních nádrží. Občas ji můžeme spatřit, jak plave přes rybník na hladině nebo pod vodou se vlnivým pohybem těla posunuje vpřed. Někdy zabrousí i do zahrad.

Užovka obojková – způsob života

Užovka je aktivní přes den a můžeme se s ní setkat na vlhčích místech – na loukách, v křovinách a na lesních pasekách. Noc většinou prospí na suchém chráněném místě.

Často se vyhřívá na slunci, a tak zvyšuje svou tělesnou teplotu. Někdy dokonce v podvečer šplhá na keře, aby zachytila a využila i poslední hřejivé sluneční paprsky.

V chladnějších regionech tráví užovka obojková poměrně dlouho dobu ve stavu strnulosti ukryta v doupěti, v dutém stromě, v norách v říčním břehu či hrázi. Často se na takovém místě, chráněném před mrazem, shromáždí i více hadů najednou.

Užovka obojková má mnoho přirozených nepřátel. Loví ji jezevci, ježci, draví ptáci či volavky. Jelikož sama užovka nemá žádný jed, jímž by se bránila proti útočníkovi, je vybavena zbarvením, které ji v houští činí neviditelnou.

Při přímém ohrožení se chová podobně jako jedovatý had. Výhružně se vztyčí, avšak se zavřenou tlamou, nafoukne se a syčí. Pokud to nedostačuje, pokusí se zmást nepřítele páchnoucím sekretem ze žláz umístěných u kořene ocasu.

Nedosáhne-li ani takto žádného výsledku, začne předstírat, že je mrtvá. Její tělo ztuhne v poloze na zádech, s otevřenou tlamou a s jazykem visícím ven.

Užovka obojková potrava – čím se živí?

Užovka obojková potrava
Hlavní kořistí užovky jsou žáby, ryby, drobní savci

Užovka obojková se živí žábami, čolky, mloky, rybami, ještěrkami a drobnými hlodavci. Požírá i ptáky, také ptačí vajíčka a holátka. Takové „hody“ však nemívá příliš často, a pokud se málo pohybuje, vydrží mnohdy bez dalšího jídla i několik dní nebo celý týden.

Loví na souši i ve vodě, kde plave vlnitým pohybem těla. Menší kořist, jako jsou pulci, čolci nebo malé rybky, polyká vcelku pod vodou, větší kořist polyká na suchu.

Jak loví užovka obojková

Užovka obojková využívá k vyhledávání kořisti citlivého čichu. Pachové vjemy přijímá jazykem a pomocí takzvaného Jacobsonova orgánu. Na oběť se vrhne zcela nehlučně a bleskurychle ji uchopí zuby.

Čelistní oblouky užovky nejsou napevno skloubeny s lebkou, a tak jsou velice pružné a pohyblivé. Jakmile užovka dopraví do svého jícnu hlavu oběti, může spolknout i zbytek těla tím, že střídavě posunuje čelisti přes tělo oběti. Přitom produkuje velké množství slin, aby si polykání usnadnila.

Trávení tak velkého sousta vždy trvá delší dobu, a proto se užovka i se svou kořistí vždy uchyluje na nějaké klidné skryté místo. Pokud je teplo, probíhá trávení rychleji.

Užovka obojková – rozmnožování

Od konce března, hned jak užovka obojková opustí svůj zimní úkryt, začínají samci s námluvami. Samec kývá hlavou nahoru a dolů a bradou se tře o záda samice.

V červnu nebo v červenci klade samice až 40 bílých kulatých vajec. V chladných oblastech se vyhledává nějaké teplé místo, například hromadu kompostu, hnoje, sena nebo kupičku listí a zde naklade vajíčka. Do měkké hromady se buď zahrabe, nebo si zvolí přirozenou dutinu, kterou si ještě rozšíří a přizpůsobí. Někdy se stává, že jedno hnízdo použije i více samic najednou.

Samice u nakladených vajec nezůstává a nestará se již ani o vylíhnutá mláďata. Při teplém počasí a v teplém prostředí se mláďata líhnou po 6 ti týdnech, jinak trvá období inkubace až 10 týdnů.

Malé užovky jsou asi 16 centimetrů dlouhé. Na čenichu mají takzvaný vaječný zub, s jehož pomocí se při líhnutí probojovávají vaječným obalem ven. Tento vaječný zub po několika hodinách ztrácejí. Ihned po vylíhnutí jsou schopné samostatného lovu.

Užovka obojková mládě
Mládě užovky obojkové

❓Nejčastější dotazy – užovka obojková

  Kde se vyskytuje užovka obojková?

Od Pyrenejského poloostrova a jižní Anglie směrem na východ přes celou Evropu a Střední Asii až po Mongolsko a směrem na jich až po severozápadní pobřeží Afriky.

  Jak dlouho vydrží užovka pod vodou

Užovka vydrží pod vodou až 16 minut.

Literatura:
Encyklopedie zvířat, Pavel Auda, ISBN: CZ-P-60-10-04-0020

5/5 - (9 hodnocení)
Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat