Zmije obecná

Zmije obecná
Co se v článku dozvíte? 🔍

Zmije obecná náleží do čeledi zmijovitých. Je to nejrozšířenější jedovatý had ve střední Evropě. Naštěstí je velmi plachá, místo aby zaútočila a kousla, volí při přiblížení člověka raději útěk.

Zmije obecná v kostce

✏️  Latinský názevVipera berus
🌍  Rozšířenístřední a severní Evropa, Dálný východ
🐁  Potravadrobní hlodavci, ještěrky, žáby a mláďata ptáků
🐍  Pohlavní dospělostve 3. – 4. roce
🏞  Doba rozmnožováníduben – květen
👶  Počet mláďat5 – 15
 📐  Velikost zmijesamice až 80 cm, samci 60 cm, mláďata 16 cm
Zmije obecná – základní informace

Je velmi přizpůsobivá – vyskytuje se v nejrůznějším životním prostředí, písčitých i horských oblastech, na vrchovinách i v lesích. Přivykne i vlhkému a chladnému počasí.

Výskyt – zeměpisné rozšíření zmije

Nenachází se na Islandu, v Irsku a ve větší části jižní Evropy. Je rozšířena ve střední a severní Evropě až k polárnímu kruhu a na Dálném východě.

Zmije obecné potkáváme od března do října. Na jaře a na podzim je často zastihneme, jak se sluní na závětrných místech.

Ochrana druhu

Vzhledem k úbytku přirozených stanovišť a zhoršování podmínek životního prostředí hrozí dnes zmiji obecné vyhubení. K jejím přirozeným nepřátelům patří ježek, přestože není imunní vůči zmijímu jedu.

🐍 Typické znaky zmije obecné

Oči: Vertikální zornicí může had dobře zaznamenat každý horizontální pohyb.
Uši: Nemá žádné vnější uši ani bubínek. Hadi jsou hluší a vnímají pouze vibrace.
Samice: Je o něco větší než samec, má červenavě hnědou kůži s bledší kresbou.
Samec: Má zřetelně černou kresbu na žlutavém nebo olivově šedém podkladě.
Mláďata: Rodí se pět až patnáct mláďat v tenké kůži, z níž se rychle uvolňují.

Zmije obecná samec a samice
Samec X Samice

Zmije obecná – zajímavosti

  • Je jediným jedovatým hadem České republiky
  • Zmije dokáže zploštit svůj hrudní koš, a tak se jí při slunění zvětší povrch těla.
  • Místo k přezimování vyhledávají zmije v kořenech stromů. Hadi využívají každoročně stejný úkryt.
  • V severských oblastech může být dokonce zimní skrýš v hloubce až jednoho metru pod zemí.

Další zajímavosti z hadí říše se můžete dočíst v článku hadí rekordy.

🐍 Zmije obecná – ušknutí

V oblastech, kde se obvykle vyskytují, jsou někdy umístěny výstražné tabule. V žádném případě nesmíme brát zmije do ruky. Jejich kousnutí bývá jen zcela výjimečně smrtelně jedovaté, ale vždy způsobí zvracení a průjem.

Malé děti a osoby s oslabeným zdravím jsou samozřejmě mnohem citlivější a také více ohrožené. Nebezpečné je, když ušknutí zasáhne hlavu popřípadě povrchu cévy.

Zmije obecná je plachá a lekavá. Když zpozoruje, že je sledována, okamžitě uprchne, někdy i do vody. Nejspíše najdeme na zemi “hadí košilku”. Je to pokožka, kterou had pravidelně několikrát do roka svléká.

🚑 První pomoc při ušknutí zmijí obecnou

Při ušknutí zmijí postupujte podle postupu níže. Postup první pomoci je ze zdroje: mojeambulance.cz.

Postup při ušknutí zmijí obecnou

  1. Znehybněte končetinu

    Při uštknutí zmijí znehybněte postiženou končetinu a pacienta uklidněte.

  2. Rychle do nemocnice

    Převezte ho co nejrychleji do nemocnice.

  3. Nikdy nezaškrcujte❗️

    Postiženou končetinu nikdy nezaškrcujte. Škrcením postiženému místu akorát ubližujete a nezabráníte tím ani šíření jedu.

  4. Nikdy vysávejte❗️

    Místo uštknutí nikdy nerozřezávejte, nevysávejte, nevyplachujte ani jinak specificky neošetřujte.

Zmije obecná – způsob života

Zmije obecná přizpůsobuje svoji aktivitu ročnímu období. Na jaře a na podzim se ráda sluní, v létě zůstává až do večera v chládku.

Dává přednost zalesněným místům, především smíšeným lesům, v horách žije i v jehličnatých porostech. Je to noční tvor, který přes den odpočívá v různých úkrytech. Vysoko v horách však loví i ve dne. Chytá především drobné hlodavce. Zmije obecná je mírný had, který neútočí a ušktne jen při bezprostředním ohrožení.

Když začne zima, upadá zmije do zimního spánku. Zpravidla přečkává zimu pod kameny, skalními převisy nebo v obydlích drobných savců. Když teplota klesne, zahrabává se had hlouběji, aby se vyhnul chladu. Zmije dokáží výborně předvídat počasí, chlad a mráz je nikdy nezastihnou nepřipravené. Často sdílejí svůj úkryt společně.

Zmije obecná potrava – čím se živí?

Zmije obecná tráví celý život na poměrně malém prostoru. Svůj revír zná proto podrobně, a tak může každou kořist lehce vypátrat. Čato má své teritoriu vodní nádrž, kde loví žáby, ještěry a hryzce.

Zmije obecná potrava
Hlavní kořistí zmije jsou myši, rejsci a ostatní drobní hlodavci

Jak loví zmije obecná

Na zemi hledá zmije kořist podle pohybu nebo pachu. Pokud se kořist přiblíží na správnou vzdálenost, zmije rychle zaútočí a při kousnutí do ní svými zuby vstříkne jed. Častokrát kořist uprchne, zmije ji však pronásleduje, protože jed účinkuje až za několik minut.

Následně kořist polyká vcelku. Mezi potravu dospělé zmije patří drobní savci, hraboši, myši, plži a rejsci. Vyhledává také ptáčata hnízdící na zemi.

V mládí se živí skoro výhradně malými ještěrkami. Podle některých zpráv je to občas náhradní potrava i v dospělosti a snad tu a tam nepohrdne ani hnědými skokany.

Zmije obecná rozmnožování

V době páření si konkurují jednotliví samci a bojují o zájem samice. Oba samci se stavějí s vztyčenou přední částí těla proti sobě, obtáčí navzájem a přetlačují se, až se nakonec jednomu z nich podaří soka zatlačit až k zemi a ten se vzdá. Vítěz musí nejprve o samici projevit zájem a usilovat o ni, než se mu podaří ji zcela získat.

Oplodněná vajíčka jsou obalena kožovitou skořápkou a v těle samice se vyvíjejí asi 3 měsíce. Krátce před líhnutím prokousnou mláďata membránu ještě v těle matky.

Rodí se 8 – 12 mláďat přicházejí na svět jako miniatury svých rodičů. Jsou 9 – 18 cm centimetrů dlouhá. Pravidelně se rodí v srpnu nebo v září, na zimu se ukládají společně s dospělými pod ztrouchnivělé pařezy nebo kořeny stromů.

Zmije obecná mládě
Mláďata zmije obecné jsou 9 – 18 cm dlouhá

Mláďata jsou od prvního okamžiku zcela samostatná, zůstávají ale několik měsíců poblíž matky. Žíví se hmyzem a červy, které si sama uloví. V oblastech svého rozšíření, kde je krátké léto, tedy v severní a západní Evropě, je samice schopná rozmnožování pouze jednou za dva roky.

❓Nejčastější dotazy – zmije obecná

  Jak moc je zmije obecná jedovatá?

Jed zmije je smrtelně jedovatý při dávce 15 miligramů. Každá zmije má v zubech maximálně 10 miligramů. Při kousnutí navíc vyloučí pouze třetinu jedu, takže vás nemůže zabít.

  Jak dlouho žije zmije obecná?

Délka života zmije je 10 až 15 let, výjimečně se může dožít 25 let.

  Zmije obecná tvar hlavy

Tvar hlavy zmije je spíše trojúhelníkovitý až vejčitý. Tvar hlavy především ovlivňuje množství jedu v jedových žlázách.

  Zmije obecná referát

Informace v tomto článku jsou parádním zdrojem pro referát o zmiji obecné.

5/5 - (4 hodnocení)
Sdílejte článek:

Mohlo by vás zajímat